Du skal passe på med at blive blændet i trafikken

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farlige i trafikken. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at følge nogle simple anbefalinger.

Mange nyere biler har kraftige xenon- eller LED-forlygter, der giver en større risiko for at blænde modkørende. Disse lygter er blå og virker derfor stærke, mens lys fra ældre biler normalt er varmere og mindre generende.

Problemet er det såkaldte blå lysspektrum, som de nye lygtetyper benytter sig af. Lyset kan blænde og gå ud over øjets kontrastfølsomhed og evnen til at stille skarpt.

- LED-lys indeholder meget blåt lys i modsætning til almindelige halogenpærer. Det kan virke generende for folk, der er lidt oppe i årene eller måske trænger til nye briller, udtaler professor Michael Larsen fra Øjenklinik Rigshospitalet.

Rens også indersiden

Det er heldigvis ret enkelt at undgå at blive blændet. Se langt frem, og planlæg din kørsel. Hvis du nærmer dig en bakke, hvor der kan være stærkt sollys, så slå solskærmen ned med det samme.

Beskidte ruder kan også øge skær og skabe dårligere udsyn, og det er ikke nok kun at vaske dem på ydersiden. Der sætter sig nemlig også snavs på indersiden af glasset. Det er også en god idé at sørge for, at spejlene er pudset, og dermed mindske genskin, ligesom rene lygter forbedrer sigtbarheden.

- Rene og rigtigt tilpassede briller bør også være en selvfølgelighed, når du kører bil. Gerne suppleret med et par solbriller med polariserede glas, som er et godt våben mod den skarpe sol, lyder rådet fra Per M. Larsen, formand i Optikerforeningen.

Foto: Optikerforeningen

Seneste nyheder
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.…

Læs mere
Husk at tænde din baglygter!
12-01-2024

En tur gennem vejnettet i vinterhalvåret afslører, at mange enten ikke husker at tænde baglygterne,…

Læs mere
Forlæng din bils levetid med en undervognsbehandling
13-12-2023

Investér i din bils holdbarhed med en undervognsbehandling. Denne behandling reducerer risikoen for…

Læs mere