Du skal passe på med at blive blændet i trafikken

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farlige i trafikken. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at følge nogle simple anbefalinger.

Mange nyere biler har kraftige xenon- eller LED-forlygter, der giver en større risiko for at blænde modkørende. Disse lygter er blå og virker derfor stærke, mens lys fra ældre biler normalt er varmere og mindre generende.

Problemet er det såkaldte blå lysspektrum, som de nye lygtetyper benytter sig af. Lyset kan blænde og gå ud over øjets kontrastfølsomhed og evnen til at stille skarpt.

- LED-lys indeholder meget blåt lys i modsætning til almindelige halogenpærer. Det kan virke generende for folk, der er lidt oppe i årene eller måske trænger til nye briller, udtaler professor Michael Larsen fra Øjenklinik Rigshospitalet.

Rens også indersiden

Det er heldigvis ret enkelt at undgå at blive blændet. Se langt frem, og planlæg din kørsel. Hvis du nærmer dig en bakke, hvor der kan være stærkt sollys, så slå solskærmen ned med det samme.

Beskidte ruder kan også øge skær og skabe dårligere udsyn, og det er ikke nok kun at vaske dem på ydersiden. Der sætter sig nemlig også snavs på indersiden af glasset. Det er også en god idé at sørge for, at spejlene er pudset, og dermed mindske genskin, ligesom rene lygter forbedrer sigtbarheden.

- Rene og rigtigt tilpassede briller bør også være en selvfølgelighed, når du kører bil. Gerne suppleret med et par solbriller med polariserede glas, som er et godt våben mod den skarpe sol, lyder rådet fra Per M. Larsen, formand i Optikerforeningen.

Foto: Optikerforeningen

Seneste nyheder
Husk det vigtige airconditions-service
03-05-2023

Det er vigtigt for din bil, at din aircondition er serviceret og vedligeholdt, da det ellers kan end…

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid
10-03-2023

Inden længe banker foråret på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer som følge. Dermed b…

Læs mere
Vidste du?
14-02-2023

Hvis du overvejer at købe ny bil, så kan du holde ved dit velkendte værksted. For fabriksgarantien…

Læs mere